Zdrowe przekąski na wieczór

 

 

Zdrowe domowe przekąski na wieczorne podjadanie

 

Jesień w pełni, zima zbliża się wielkimi krokami. Wieczory robią się coraz dłuższe, a to dla wielu z nas oznacza długie filmowo-serialowe wieczory, często w rodzinnym gronie. Każdy wie, że oglądając, człowiek lubi sobie podjadać. Wtedy przyjemność z oglądania jest jeszcze większa, ale nasz organizm i sylwetka często są odmiennego zdania. Dlatego też postanowiliśmy podzielić się z wami kilkoma przepisami na szybkie i zdrowe przekąski, które nie zrujnują waszej figury.


Na początek coś dla osób nielubiących się wysilać. Warzywa z sosem

Marchewkę, ogórka, seler naciowy należy pociąć w paski, a rzodkiewkę w ćwiartki (warto ją nabić na wykałaczkę). Do tego przygotować sos. Jaki sos przygotujemy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Możemy po prostu wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, albo z koprem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Oczywiście sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. I już mamy gotową pyszną i zdrową przekąskę. Jeżeli którejś z was nie smakowałby taki sos, może użyć przecieru pomidorowego, dodać do niego bazylię oraz oregano. Można oczywiście dodać czosnek. Jak widzicie, w kilka minut można przygotować sobie naprawdę świetne jedzenie.


Zostając przy warzywach, możemy je również usmażyć w piekarniku z minimalną ilością oliwy z oliwek. Na pół kilograma pokrojonej w cienkie plastry marchwi wystarczy łyżka oliwy. Marchew z oliwą wymieszaj w misce z przyprawami, dla nas najlepsza jest ze słodką i ostrą papryką, wrzuć do piekarnika nastawionego na 150-170 stopni i piecz do uzyskania chrupkości. Niestety nie możemy liczyć, że danie będzie gotowe w pięć minut, będzie trzeba na nie poczekać dłużej.


Kolejnym pomysłem jest sałatka owocowa. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna, szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. A do tego jest to naprawdę spora dawka witamin. Warzywa należy pokroić w kostkę lub plastry. Możemy dodać takie owoce, jakie uwielbiamy. Należy jednak pamiętać, że dodając np. jasne winogrona, powinniśmy je przekroić na pół i wyjąć pestki. Kiedy owoce mamy w miseczce do szklanki wyciśnijmy sok z cytryny i dodajmy miodu, dokładnie wymieszajmy i polejmy owoce. Jeżeli szykujemy sałatkę na później, odradzamy korzystania z owoców, które po chwili zmienią kolor jak np. jabłka.


Ostatni przepis, jakim chcemy się podzielić, wymaga od nas trochę więcej zaangażowania, ale możemy zapewnić, że warto się trochę wysilić. Musimy przygotować mąkę pszenną i kukurydzianą w równych proporcjach. Do tego półtorej szklanki gorącej wody, kilka łyżek oleju roślinnego. Do tego słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Z oleju, wody i mąki wymieszanej z przyprawami wyrabiamy ciasto. Rozwałkujemy je cienko i kroimy na trójkąty. Potem wykładamy na papier do pieczenia na blasze tak, żeby kawałki się nie dotykały i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie powinniśmy mieć pyszne domowe nachos. Polecamy użyć do nich sosu np. któregoś z wyżej wymienionych.


Jak widzicie przekąski to nie koniecznie niezdrowe chipsy, czy popcorn. Mogą być smaczne, ciekawe i naprawdę zdrowe. Jest jeszcze coś, o czym nie pisaliśmy, a może to nie być oczywiste. Zawsze przed użyciem warzyw lub owoców, musimy je umyć pod bieżącą zimną wodą.


Nie bójmy się troszeczkę poeksperymentować w kuchni z przekąskami, ponieważ wyniki mogą nas niejednokrotnie zaskoczyć.


Zobacz również: Sen, a odchudzanie. Sen, a zdrowie?

Prześlij komentarz

1 Komentarze

  1. Zobacz sobie ofertę herbalife sklep online. Bez problemu zamówisz tam zdrowe przekąski, odżywki białkowe i różne suplementy. Widziałam nawet że maja kosmetyki w ofercie.

    OdpowiedzUsuń
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)